CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday, November 7, 2008

resepi udang masak lemak cili api

Udang besar 700gram, Cili api 30 biji ,Buah gulugur 1 biji (sederhana dicincang),
Santan kelapa 1 biji ,Kunyit sebesar ibu jari, Garam dan serbuk perasa secukupnya (tidak digalakkan)
Cara:
Udang dibersihkan dan buang hanya kepala dan kaki kulit ,ekor dibiarkan.Tumbuk cili api,kunyit dan garam.Buah gelugur dicincang dan diramas dengan kapur. Letakkan udang dan bahan yang ditumbuk didalam periuk, masukkan santan jerang menggunakan api sederhana kacau bagi mengelakkan santan pecah apabila mendidih masukkan buah gelugur biarkan seminit dan tutup api
Tambahan:
Untuk megurangkan kemasaman gelugur setelah icincang ramas dengan kapur sebelum ia dibasuh. Udang hanya perlu dibuang kaki dan kepalanya sahaja dan jika dibuang kulitnya kemanisannya akan hilang. Untuk pengemar masakkan pedas lebihkan cili api supaya ia lebih kick lagi.

(thx to resepi.mesra.net)

0 buLLeTiNS: